De små detaljerna

De små detaljerna i våra liv och i vardagen är otroligt viktiga. Att vi handlar rätt och rättfärdigt. Att vi vandrar i ljuset. Just nu går en serie på TV4 som heter Expeditionen som handlar om kändisar som ska bestiga ett berg som är högre än 6.000 meter. En av deltagarna, Little Jinder, vägrar att knyta sina skosnören med dubbla knutar. Hon tycker nog att det ser fult ut, medan expeditionsledaren är väldigt irriterad på henne för det. De får ideligen stanna för att hon ska kunna knyta sina skosnören. Dessutom är det en säkerhetsrisk. De vandrar vid branta klippor utan någon säkerhet ifall de skulle snubbla. 
Little Jinder ser inte faran i det hela medan ledaren försöker påtala att en sådan liten detalj som att knyta en enkel eller en dubbel knut kan vara skillnaden mellan liv eller död. Att snubbla över sina skosnören är en otroligt dum risk att ta när man klättrar i berg. 
Jesus förelägger oss liv eller död och vill att vi ska välja livets väg (5 Mos 30:19-20).  Det kan vara de små detaljerna i våra liv som gör skillnad. 
(null)

Ibland händer det ändå att vi tappar fotfästet. Underlaget kan var lerigt och halt. Men då vet vi att Jesus reser upp den rättfärdige. Det står att den rättfärdige kan falla sju gånger och resa sig igen (Ords 24:16). 
Att falla, att misslyckas, är något som vi verkligen inte vill göra. Trots det är det genom de djupa dalarna i livet som vi växer som människor. Vilket gör oss skickliga till allt Guds verk. Bibeln säger att vi ska ha beredvillighetens skor på våra fötter. Med en beredvillighet tror jag säkert att dubbelknuten sitter på plats!!
(null)

Tyvärr ser vår beredvillighet oftast ut så här:
(null)

Vi filar och fixar och grejar på våra egna hus, planerar resor, har fullt upp med barn och barnbarn. Vår egen personliga utveckling och våra liv och önskan om att leva ett lyckligt liv är i fokus. Jag menar inget illa med det. Vi vill alla vara lyckliga och leva ett liv som har ett sammanhang. Frågan är hur Jesus vill att vi ska leva. Om vi låter honom vara centrum av våra liv. Jesus som korsfäst och uppstånden. Inte en lullull-Jesus som står någonstans i skuggorna utan Jesus som förvandlar människors liv. Jesus som påverkar oss så att vi blir mer lika honom och är beredda att offra vår bekvämlighet för andra människor. 
RSS 2.0